Сериозен интерес за европейския шампионат по Супермото в Кюстендил Сериозен интерес за европейския шампионат по Супермото в Кюстендил

Тази събота и неделя, за втора поредна година, на писта „Пауталия” град Кюстендил ще бъде даден стартът на BMU European SuperMoto Championship и на националното първенство в клас Скутери. В състезанието ще вземат участие близо 50 пилота от България, Румъния, Турция и Гърция, като пилотите ще се съревновават в традиционните класове SM Junior (65сс и 85сс), S3 (250cc) и OPEN (450cc).

SM Junior (65сс/85сс)

При най-малките пилоти от клас Джуниър ще видим две нови лица за СуперМото сцената, а именно мотокросистите Живко Иванов (Панчо Рейсинг) с КТМ, който е лидер в класирането в нашия шампионат по мотокрос клас МХ65 и неговия колега Мирослав Димитров (Марица Рейсинг) с КТМ. В клас 85сс, ще стартира още един лидер в класирането на републиканския шампионат по мотокрос, но в клас МХ85 – Християн Георгиев (НСА Моторспорт) с КТМ, който през миналия сезон спечели титлата при 65-кубиковите в Супермото, а сега се представя отлично в мотокроса. Макар и най-малък, Християн може да окаже сериозен отпор на „ветераните” в тази категория като европейският шампион за сезон 2017 – Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) и Радостин Михайлов (Несебър Мото), тримата с  КТМ. В компанията на най-малките ще видим и Кадир Ербей от Турция, Дариа Гианеску и Патрик Паскота – Румъния. Те са от състезателите, които комбинират дисциплините Супермото и писта, а не с мотокрос, както правят българските състезатели. Това ще направи изцяло асфалтовата битка в Кюстендил изключително интересна.

S3/OPEN

В групата на големите кубатури, се очаква традиционния двубой между Александър Георгиев (МСК Плевен) с КТМ и Янко Ташев (Ридо Самоков) с ТМ, подкрепени от Хакан Халми (МСК Севлиево) с КТМ и Веселин Иванов (МСК Плевен) със Suzuki. Тук обаче, мотокрос дуото Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт), двамата с КТМ, могат сериозно да се намесят в класирането при мотоциклетите с кубатура 250 куб. см, което е гаранция за много интересни състезателни серии. Новата вълна пилоти в Супермото вече имат направени стотици тренировъчни обиколки в Кюстендил и „вълната” може да залее считаните за фаворити в класа. Част от тази група включва пистовите състезатели Светлин Иванов (Зедмото) с КТМ и Владислав Димитров (Тийм Гис) с КТМ, които имат отлични резултати в клас SBK, участващия за втори сезон Иван Попов (НСА Моторспорт) с Honda, Янко Николов (Джей Ар Си Моторспорт) с Honda и др.

Имайки в предвид, че прогнозата за времето този уикенд предвижда слънце в събота и дъжд в неделя, стартът на Супермото сериите за сезон 2018 вероятно ще предостави възможност на публика и състезатели два интересни състезателни дни, в различни условия и най-вероятно с различни победители.

Скутери

Девет състезатели в уникалната група на клас Скутери са подали заявка за участие в Кюстендил тази седмица, като основния „проблем” в този клас е факта, че 5 от тях са картинг пилоти и отлично познават конфигурацията на писта „Пауталия”, но на четири колела. Скутер шампионата тази година включва общо пет старта, два от тях в „Меката на черешите”, а останалите три в Плевен. В Кюстендил ще видим защитаващият титлата си от сезон 2017 – Алекс Иванов с Aprilia, двама от основните му конкуренти и съотборници Пламен Христов и Боян Петров също с машини Aprilia, Иво Михайлов, който има водеща роля в скутер шампионата, но през миналата година на два пъти технически проблеми го лишиха от полагащото му се топ три класиране и други.

И в двата дни на GP Bulgaria –  BMU European SuperMoto Championship и републиканското за Скутери ни очакват по 6 старта и много тренировки с най-добрите състезатели на Супермото и Скутери.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *