Седем съвета от Triumph за подготовка на път с мотора Седем съвета от Triumph за подготовка на път с мотора

Мотоциклетът ти е готов за новия сезон. А ти? Имаме седем съвета, които ще ти помогнат да се приготвиш за предстоящите приключения. Дори вече си поразтъркал гумите.

Сигурни сме, че не си забравил как се кара мотор, но това не означава, че след дългата зимна пауза, която у нас понякога приковава мотоциклетите по гаражите за повече от четири месеца, си в състояние още от първия слънчев ден да тръгнеш на дългоочакваното пътешествие. Не се съмняваме, че знаеш как да вкараш себе си и мотора във форма. Със сигурност се бил на откриването  на мото сезона днес, но никога не е късно да си припомниш нещо забравено или да научиш ново.

0O6A1613_GRD_RT_LR

Това са нашите седем съвета как да се подготвиш за новия сезон и за предстоящите пътувания с твоята машина:

  1. Не спирай да поддържаш добра физическа форма. Ако тренираш редовно и се грижиш за тялото си постоянно, няма да се налага да правиш екстремни промени, за да подобриш издръжливостта си. Разбира се, никога не е късно да започнеш, но ако наистина не си достатъчно добре подготвен, не бързай да излизаш от града и да предприемаш дълги пътувания. Започни с кратки преходи и прави повече почивки.
  1. Загрей. Хубаво е преди да сложиш екипировката и да се качиш на мотора, да отделиш време за загрявка на мускулите на врата и краката, на ставите при коленете и глезените. Седенето върху мотора може да е изморително и тялото ти трябва да е подготвено.
  1. Планирай. Особено важно преди първото излизане с мотоциклета за годината е да планираш пътешествието си предварително. Бъди концентриран, направи си програма и премисли нещата. Така няма да бързаш излишно и да се чувстваш напрегнат.
  1. Зареди се с енергия. Особено преди офроуд, е добре да си отпочинал и мускулатурата на ръцете ти да е силна. В противен случай много бързо ще ти свършат силите, а умората най-често води до неприятни ситуации.
  1. Не спори с времето. Съобразявай плановете си с прогнозата за времето, и ако вали, по-добре изчакай асфалтът да изсъхне, отколкото да рискуваш излишно още при първото каране за сезона.
  1. Екипирай се. Няма нищо по-важно от сигурността, а тя често може да зависи от каската и останалата част от екипировката ти. Затова подготви всичко няколко дни предварително. Прегледай внимателно протекторите, и ако нещо има нужда от подмяна след миналогодишния сезон, така ще имаш време да избереш ново.
  1. Не забравяй да спираш. При първото излизане в природата прави повече почивки. Първо, така ще стигнеш по-далеч и, второ, ще можеш да огледаш пейзажи, за които няма да имаш време да спреш, когато си в топ форма в разгара на сезона.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *