Съндърланд отпадна от Дакар, Ван Беверен излезе начело Съндърланд отпадна от Дакар, Ван Беверен излезе начело

Миналогодишният победител в рали Дакар и лидер в тазгодишното издание до 3-ата отсечка Сам Съндърланд с KTM отпадна от надпреварата при моторите. В 4-ия етап от Сан Хуан и обратно с дължина 330 км той претърпя инцидент и трябваше да бъде евакуиран с хеликоптер. Оказа се, че британецът има наранявания на гърба и не може да продължи надпреварата.

Най-бърз в етапа бе Адриан ван Беверен с Ямаха, който по този начин излезе начело в генералното класиране. На 5 мин след него завърши Ксавие де Солтре също с Ямаха, а 3-и остана Матиас Валкнер (на снимката долу) с КТМ. В общото класиране Ван Беверен има аванс от близо 2 мин пред Пабло Кинтанила с Хускварна, завършил етапа 4-и. Кевин Бенавидес с Хонда е 3-и (+3:15 мин).

walkner

При автомобилите отново имаше много драма. От нея се опазиха повечето пилоти на Пежо, като първа етапна победа за тази година записа Себастиен Льоб, следван от съотборниците си във френския тим Карлос Сайнц-старши и Стефан Петерханзел съответно на 1:35 мин и 3:16 мин.

Сирил Депре с 4-ата кола 3008 DKR обаче нямаше този шанс и счупи окачване. Той спря по средата на отсечката и трябваше да чака часове, докато пристигне неговата техническа асистенция. Малко по-късно в етапа спря и Насър Ал-Атия, който спечели 2 пробега досега.

loeb

Катарецът не загуби много време. Но след това нямаше темпото на водещите коли на Пежо и изостана от Льоб с цели 54 мин. Повече от час пък се забави друг пилот на Тойота и претендент за призово класиране – Жиниел де Вилиерс. В общото класиране Петерханзел води със 7 мин пред Льоб и с 13 мин пред Сайнц.

При машините ATV серията от 3 поредни победи на Игнасио Касале (Ямаха) прекъсна Сергей Карякин с Ямаха. Руснакът го изпревари само с 43 сек, а трети се нареди Алексис Ернандес. В общото подреждане авансът на Касале пред Карякин остава сериозен – 25:30 мин.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *