Съндърланд най-бърз при мотоциклетистите в първия етап на Дакар Съндърланд най-бърз при мотоциклетистите в първия етап на Дакар

Миналогодишният шампион Сам Съндърланд (Вбр) с КТМ бе най-бърз в първия етап в тазгодишното издание на рали Дакар. Съндърланд, който е един от претендентите за победата, измина дистанцията от 31 км от Лима до Писко на територията на Перу за 20:56 мин.

Той единствен слезе под границата от 21 мин. На 32 сек след него остана Адриан ван Беверен с Yamaha, а трети се нареди Пабло Кинтанила с Husqvarna.

Етапът не мина без драми, като португалецът Жоаким Родригес с Hero трябваше да бъде евакуиран с хеликоптер, след като падна тежко при приземяване от висока дюна.

При 4-колесните машини ATV първите петима в отсечката бяха с Ямаха. Най-бърз бе чилиецът Игнасио Касале, следван на точно 1 минута от Сергей Карякин. Челната тройка допълни Пабло Копети.

При автомобилите Насър Ал-Атия с Тойота поведе след първия етап. Катарецът изпревари съотборника си Бернхард тен Бринке с 25 сек. Трети изненадващо се нареди Николас Фучс с Borgward.

В същото време един от основните претенденти за победата Себастиен Льоб с Пежо имаше проблеми със спирачките. Затова той изостана на 3 мин от съотборника си и миналогодишен победител Стефан Петерхазел (завършил 11-и в етапа) и на 5:37 мин от Ал-Атия.

При камионите Алеш Лопраис с Татра бе №1 в отсечката, следван на 22 сек от Мартин ван ден Бринк с Рено. Трети и най-челно класиран от пилотите на Камаз бе Едуард Николаев. Проблеми имаше Фредерико Вилагра с Ивеко, който загуби около 17 минути спрямо водачите.

В клас SXS етапът спечели Анибал Алиага с Поларис. следван от Пена Кампо и Фурние със същата машина. В категорията тази година има 11 пилоти.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *