Сам Съндърланд излезе начело в рали Дакар Сам Съндърланд излезе начело в рали Дакар

Сам Съндърланд с КТМ излезе начело в рали Дакар при мотоциклетистите, след като бе най-бърз в 6-ия етап от Тупиза до Оруро. Първоначално той трябваше да е с дължина 447 км, но заради лошото време той бе съкратен до 219 км. Съндърланд се справи най-добре с навигацията от всички, докато неговите колеги масово се губеха по трасето. До втората междинна контрола начело беше Хоан Бареда Борт, който полагаше сериозни усилия да навакса част от изоставането си. Но след това обърка пътя.

По неговите следи тръгнаха още доста пилоти, тъй като той бе един от първите по трасето. Сред тях бяха лидерът допреди този етап Пабло Кинтанила и 3-ия в общото класиране Стефан Свитко и също загубиха доста време. Така етапът спечели Съндърланд, следван на 7:07 мин от Пауло Гонсалвеш с Хонда и на 7:29 мин от Адриан ван Беверен. Кинтанила остана 7-и, а Свитко 39-и. Така Съндърланд натрупа аванс от 11:50 мин пред Кинтанила и 15:57 мин пред Ван Беверен. Свитко изостана на 7-а позиция, а пред него от 4-а до 6-а позиция са Фарес с КТМ, Валкнер с КТМ и Дьо Солтре с Ямаха. Бареда Борт се смъкна на 12-о място, на повече от час след Съндърланд.

При автомобилите победата в етапа взе Себастиен Льоб с Пежо. Той изпревари с 40 сек Нани Рома с Тойота и с 1:31 мин Стефан Петерханзел с Пежо. За последния това беше достатъчно да излезе начело в генералното класиране. В него той е с 1:09 мин пред Льоб, а досегашният водач Сирил Депре се смълна на 3-а позиция, след като завърши 4-и в етапа. Рома е на 4-о място в общото подреждане, на 5:35 мин зад Петерханзел.

При камионите втора поредна етапна победа взе миналогодишният шампион Жерард де Рой с Ивеко. Холандецът изпревари Едуард Николаев с Камаз с 11:58 мин. Друг пилот на Камаз Айрат Мардеев финишира 3-и. В общото класиране Де Рой излезе начело и е с 2:23 мин пред Николаев, а на още 6:36 мин зад него е Дмитир Сотников с Камаз.

В категорията на ATV-ата етапната победа бе за Кеес Коолен с Baren Racer< следван от Густаво Галего с Ямаха и Симон Витс също с Ямаха. С класирането си Витс увеличи преднината си в генералното класиране на 8:14 мин пред Сергей Карякин с Ямаха, въпреки че има и наказание от минута и половина. Трети е Аксел Дютри с Ямаха.

Асен Стоянов

Няма коментари до момента.

Напишете първи коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *