Repsol и Honda удължават договора си в MotoGP, празнуват 25 години Repsol и Honda удължават договора си в MotoGP, празнуват 25 години

Испанската петролна компания Repsol и Honda удължиха договора си за сътрудничество в MotoGP за още две години – до 2020 г. Така отбелязват най-успешните отношения в историята на мотоциклетните състезания, базирани на технологичното сътрудничество, а догодина ще отбележат своята 25-та годишнина от създаването на алианса.
През 1995 г. Repsol и Honda Racing Corporation (HRC) обединиха усилия в проект, който догодина ще стане на четвърт век в мотоциклетните състезания. От тогава енергийната компания и производителят на мотоциклети спечелиха 13 световни титли при пилотите и спечелиха 163 победи в Гран При, като последната бе на миналото състезание в Ассен на Марк Маркес.
Изпълнителният директор по комуникациите и шеф на офиса на председателите на Repsol Бегоня Елисес и президентът на HRC Йошишиге Номура подписаха удълженият с още две години договор, чрез който Repsol ще продължи да бъде главният спонсор на заводския отбор на Honda в MotoGP и доставчик на гориво и смазочни материали, използвани от техните мотоциклети – уникални прототипи, към които се прехвърлят технологичните постижения, продуктите и иновациите на двете компании.
За 2019 г. сегашният световен шампион и лидер в класирането Маркес ще ес състезава в един отбор с Хорхе Лоренсо. Двамата заедно са спечелили 7 световни титли от последните 8 шампионата в MotoGP, като другата – 8-а е на Кейси Стонър с Repsol Honda през 2011 г.
Сътрудничеството на Repsol и Honda надхвърля обикновеното спонсорство и рефлектира в близко сътрудничество между лабораториите на Honda в Сайтама (Япония) и Технологичния център на Repsol в Мостолес (Испания). Тази дългосрочна работа в екип е пример за трайно сътрудничество между две глобални компании, които винаги се стремят да преодолеят предизвикателствата и да се стремят към върхови постижения. Repsol и Honda успяха да се възползват максимално от силните си страни и да постигнат печеливша формула, която се основава на комбинацията от мотоциклет, пилот, гориво и смазочни материали. През 90-те години сътрудничеството започна с разработването на двутактови двигатели и гориво, като след това се прехвърли на предизвикателството да се разработят най-добрите четиритактови двигатели и горива в света.
Повече от половината от световните титли, спечелени от 1995 г. насам, са за отбора на Repsol Honda. Освен това сътрудничеството между Repsol и Honda е довело до спечелването на титлите при тимовете 7 пъти, откакто това отличие бе създадено през 2002 г. Рекордът от 163 победи и 419 подиума в клас 500 куб. см и след това в MotoGP е постигнат благодарение на пилоти като Мик Дуън, Алекс Кривие, Валентино Роси, Ники Хейдън, Кейси Стоунър, Дани Педроса и Марк Маркес.
Екипът с най-забележителните цветове в падока на MotoGP ще отпразнува 25-годишнината на сътрудничеството на Repsol и Honda през 2019 г. Това събитие съвпада и с 50-годишнината на петролната компания като спортен спонсор.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *