Продават на търг германски верижен мотоциклет Kettenkrad от 1944 г. Продават на търг германски верижен мотоциклет Kettenkrad от 1944 г.
На търг в аукционната къще Bonhams ще бъде обявен за продажба рядко срещан верижен военен мотоциклет от Втората световна война. Произведението на германските инженери... Продават на търг германски верижен мотоциклет Kettenkrad от 1944 г.

На търг в аукционната къще Bonhams ще бъде обявен за продажба рядко срещан верижен военен мотоциклет от Втората световна война. Произведението на германските инженери е от 1944 г., малко преди края на войната, а сега е възстановено в оригиналния си вид в периода от 2011 до 2015 г.

Машината се казва Kettenkrad (от немски: ketten – вериги и krad (от Krafttrad – мотоциклет). Това леко военно транспортно средство е било на въоръжение във Вермахта. Kettenkrad е бил за военновъздушните сили и да се използва като теглещо средство на средногабаритно оръдие. Освен това мотоциклетът е трабвало да бъде с такъв размер, че да се качи на борда на товарния военен самолет Junkers 52.

ger2

Трансмисията е от автомобил, а предавателната кутия е 3-степенна. Двгателят е с обем 1478 куб. см с водно охлаждане от Opel Olympia. Тази кола също се е използвала във Вермахта. Максималната скорост на верижния мотоциклет е била на асфалт 80 км/ч., което го прави най-бързото верижно транспортно средство във войната.

ger1

Kettenkrad се е използвал практически на всички фронтове, но от него са произведени само 8000 броя. Голяма част от тях са били унищожени в края на войната и само няколко брой с зпазени до наши дни. Затова верижния мотоциклет сега струва от 70 до 90 хиляди евро. Търгът е на 19 март.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *