Продават на търг германски верижен мотоциклет Kettenkrad от 1944 г. Продават на търг германски верижен мотоциклет Kettenkrad от 1944 г.

На търг в аукционната къще Bonhams ще бъде обявен за продажба рядко срещан верижен военен мотоциклет от Втората световна война. Произведението на германските инженери е от 1944 г., малко преди края на войната, а сега е възстановено в оригиналния си вид в периода от 2011 до 2015 г.

Машината се казва Kettenkrad (от немски: ketten – вериги и krad (от Krafttrad – мотоциклет). Това леко военно транспортно средство е било на въоръжение във Вермахта. Kettenkrad е бил за военновъздушните сили и да се използва като теглещо средство на средногабаритно оръдие. Освен това мотоциклетът е трабвало да бъде с такъв размер, че да се качи на борда на товарния военен самолет Junkers 52.

ger2

Трансмисията е от автомобил, а предавателната кутия е 3-степенна. Двгателят е с обем 1478 куб. см с водно охлаждане от Opel Olympia. Тази кола също се е използвала във Вермахта. Максималната скорост на верижния мотоциклет е била на асфалт 80 км/ч., което го прави най-бързото верижно транспортно средство във войната.

ger1

Kettenkrad се е използвал практически на всички фронтове, но от него са произведени само 8000 броя. Голяма част от тях са били унищожени в края на войната и само няколко брой с зпазени до наши дни. Затова верижния мотоциклет сега струва от 70 до 90 хиляди евро. Търгът е на 19 март.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *