Мотоциклетната федерация награди шампиони и призьори Мотоциклетната федерация награди шампиони и призьори

На традиционната церемония в Парк хотел Москва снощи, Българската федерация по мотоциклетизъм награди своите шампиони и призьори в дисциплините мотокрос, супермото, писта и баха. На церемонията присъстваха президентът на ФИМ Европа д-р Волфганг Сръб, както и ръководството на БФМ.

През сезон 2017 БФМ е организирала 22 кръга от първенствата на България в споменатите дисциплини в 11 общини у нас и в Гърция. Общо са участвали 394 състезатели от 38 български клуба, а също така и от чужбина, тъй като всичките наши шампионати са отворени и за пилоти от съседните ни страни.

В нашите първенства участват състезатели от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Македония, Унгария, Чехия, Хърватска, Австрия, Молдова, Кипър и Израел. Приблизителният брой на зрителите по време на състезанията през годината възлиза на над 110 000. Заедно с това, всички наши пилоти се включиха в социалната кампания за толерантност „Не сме сами на пътя!“

bfm1

През 2017 г. български състезатели са участвали в общо 19 кръга на Европейски първенства по мотоциклетизъм (писта, мотокрос, супермото и баха) и са завоювали 12 европейски шампионски титли и 23 медала от тези първенства. В мотокроса шампиони са Виктор Бориславов в клас МХ65, Николай Малинов  в клас МХ85, Тони Цветков в клас МХ2 Junior и Атанас Петров в класовете МХ и МХ Veteran.

За дисциплината са спечелени 5 златни, 4 сребърни, 6 бронзови медала или общо 15 от възможни 21. На писта с европейски титли са Милен Георгиев в клас SP125 и Александър Георгиев в клас SuperSport 600. На писта нашите пилоти са спечелили 2 златни, 2 сребърни, 5 бронзови медала или 9 от 15 възможни.

В Супермото с титли са Християн Георгиев в клас SM65, Кристиан Иванов в клас SMJunior (85 cc), Хакан Халми в клас S3 и Веселин Иванов в клас OPEN. Тук равносметката е 4 златни, 3 сребърни, 3 бронзови медала или 10 от 12 възможни. Така общо за трите дисциплини България има 39 медала – 13 златни, 11 сребърни и 15 бронзови.

bfm3

Освен шампионите и медалистите в отделните дисциплини, награди и отличия получиха общини, които са спомогнали за организирането на състезания, фирми и институции спомогнали за отделните кръгове и шампионатите като цяло.

Награди получиха и медии, които през този сезон са отразявали състезанията от календара на БФМ, сред които бе и списание Moto Club, заедно със сайта motoclub.bg. Награда феърплей получи колегата Пламен Кодров, фотограф от агенция LAP.bg, чиито са снимките от церемонията.

Специално отличие получи Авиобаза Долна Митрополия, където се намира едно от най-добрите трасета за Супермото в света, както и за гостоприемството на авиобазата за организиране на състезания на писта и супермото.

Специална купа получи човекът, който конфигурира и подготвя всички трасета за мотокрос у нас – Тотьо Чакъров. Наричат го архитекта на кросовите трасета и дори българският Харман Тилке. На всяко състезание той е в кабината на булдозера, за да подготви трасето така, че то да бъде в идеално състояние за тренировки, квалификации и състезания.

bfm2

Специална награда получи и президентът на ФИМ Европа д-р Волфганг Сръб. Причината е, че преди 30 години, през 1987 г., тогава младият австриец идва у нас за инспекция на трасето Ридо край Самоков.

От тогава д-р Сръб става приятел на България и не минава година, без да посети страната ни, а с президента на БФМ Богдан Николов са отлични приятели. Австриецът е искрено възхитен от енергията, ентусиазма, всеотдайността и жарта, с която работи председателят на БФМ.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *