Мотокрос: За 7-и пореден път сезонът стартира в Поморие Мотокрос: За 7-и пореден път сезонът стартира в Поморие

Новият състезателен сезон за 7-и пореден път ще започне с мотокроса на полигона „Порой“, край Поморие, на пясъчно трасе. С това се слага началото на важна година на БФ по мотоциклетизъм. Благодарение на усилията на държавата и федерацията, бяха отпуснати средства, с които БФМ покри дълговете си към ФИМ и отново е в големия мотоциклетизъм. Българските пилоти отново ще могат да карат с лиценз от БФМ, а България и по-точно мотополигон „Горна Росица“ в Севлиево ще бъде домакин на кръг от световния шампионат. Така на 26 август у нас отново се събира световния елит в мотокроса. За този сезон се предвиждат общо 8 кръга от шампионата по мотокрос, 9 на писта, 5 на супермото, 12 на ендуро и 3 баха.

Мотополигон „Порой” в община Поморие е единственото по рода си лицензирано пясъчно трасе в България. През изминалите години Община Поморие вложи не-малко средства и часове труд в модернизирането на съоръжението и превръщането му в любимо място за предсезонни тренировки на мотокросисти от цялата страна.

moto
Самата характеристика на трасето, освен специфичния пясък характерен за региона, включва общо 28 технически елемента като трапецовидни скокове, вълни, терасирани виражи и прави участъци, като всички те превръщат „Порой” в класическо и трудно съоръжение за мотокрос. За разлика от други, „твърди” трасета, по време на един състезателен уикенд, почвата на поморийското трасе е в непрекъснат процес на издълбаване, линиите за каране се променят с всяка изминала обиколка и в тази борба, физическите и психически сили на състезателите са ангажирани на максимума на възможностите си.

На пресконференция днес с ръководството на БФМ и домакините на състезанието  стана ясно, че на трасето се работи денонощно. Кмета на Поморие Иван Алексиев каза, че първите участници в надпреварата в събота и неделя, дори вече са пристигнали. Той не скри амбициите си на това трасе да има кръгове от европейско и световно първенство. Това бе потвърдено и от общинския съветник Неделчо Стайков – бивш състезател, който от 45 г. е в мотоспорта. Надпреварата в Поморие наистина е уникална и от друга гледна точка – огромния интерес на публиката. На състезанието идват десетки хиляди зрители не само от общината и Бургаска област, но и от други региони.

До момента, 101 състезатели от България и Румъния са подали заявка за участие, като това е отличен резултата, имайки в предвид, че това е първо състезание в България за сезона и че някой пилоти като цяло избягват срещата с пясъка и се включват по-късно в шампионата.

Във всички класове на шампионата, които ще видим в Grand prix Поморие 2018, са настъпили интересни промени през зимата. При най-малките пилоти от клас МХ65, много нови лица ще се срещнат за първи път на стартовата бариера. Поморийските пясъци са най-трудни са малките състезатели поради малките джанти на мотоциклетите които те ползват, защото те „обират” всички неравности по трасето, а те няма да бъдат малко. Твърде рано е да се говори за победител при най-малките състезатели в шампионата, но определено борбата между фаворита в класа Мирослав Димитров (Марица Рейсинг) и най-бързия в момента румънец – Золтан Ордог ще бъде повече от интересна.
В по-голямата категория, МХ85, двама топ пилоти от клас МХ65 на сезон 2017, се вляха в редиците на „батковците” и това са Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна) и Християн Георгиев (НСА Моторспорт). Там обаче ги очаква Радостин Михайлов (Несебър Мото), който има уникалния шанс да се състезава на своето тренировъчно трасе и да изяви претенция за титлата в МХ85. Все още не е напълно потвърдена заявката на Мариус Поповици (Румъния), но най-вероятно ще дойде с екипа си в Поморие, в търсене на качествена подготовка преди европейския шампионат ЕМХ85 който предстои в края на април в Унгария на подобно пясъчно трасе.
В клас МХ85 не споменахме четирима от най-титулуваните пилоти в тази кубатура за сезон 2017, а именно Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг), Християн Даков (МСК Етрополе) и Димитър Грозданов (МХ Тийм Симитли), но те вече са в горния клас – МХ2, където вече ги очакват „ветераните” на тази категория.

moto1

За всички почитатели на качествения мотокрос, Grand Prix Поморие 2018 ще предложи пряк двубой между Хакан Халми (МСК Севлиево) и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт). За Халми това ще е първо официално състезание за сезона, а Иванов вече има четири спечелени манша на проведени състезания в Гърция. Освен това Майки е и „играещ треньор“. Както стана ясно на днешната пресконференция той е треньор на Алекс Димитров (Мото Спорт Варна). Той се възстановява от ранна контузия на коляното и потвърди сам, че не е на 100% готов, но ще се бори. В този клас на Николай Малинов (Мото Спорт Варна) му предстои сериозна година в европейския шампионат ЕМХ125 и всяка обиколка в Поморие е от значение за него. Конкуренти са му още Жулиан Георгиев (Несебър Мото), Любомир Васев (НСА Моторспорт) и Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг) само времето ще покаже. От битката не трябва да изключваме и Димитър Петров (Мото Спорт Сливен), Славомир Иванов (Сикс Спортс) и други момчета които имат зад гърба си по един сезон в клас МХ2, или тепърва се включват в шампионата.
Както обикновено в клас МХ1, Адриан Радуца от Румъния е считан за фаворит, но пясъка е коварна настилка, а не са малко българските състезатели, които ще се опитат да го детронират. Тони Цветков (Панчо Рейсинг) има сериозни амбиции за един силен сезон в новата си категория – МХ1, но разбира се трябва да се съобрази или да покаже по-големи качества от вече утвърдените имена в класа като Ивелин Манев (Моторейсинг Варна), Симон Венев (НСА Моторспорт), Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг) или пък Георги Георгиев (Несебър Мото), който може пак да изненада конкуренцията с решение в последния момент относно класа в който ще го наблюдаваме през 2018 г.
При мотокросистите от клас МХ, сезонът ще започне без шампиона за 2017 г. Владимир Попов, но в конкуренцията на 42-ма пилоти, стартовете на групата ще бъдат повече от интересни. Мартин Тодоров (Еърмакс рейсинг) и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм) ще представят желязната пернишка школа, съотборниците Александър Ленев и Григор Царев (Джей Ар Си) са столичното дуо със сериозни шансове за подиум, а Янко Зоков и Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм) няма да се оставят инициативата на по-младите в групата. Изненада в класа може да дойде и от някой от останалите 36 участника, които добре знаят, че „с пясъка шега не бива”.
Форматът на шампионата за сезон 2018 остава непроменен, така че съботния ден ще предложи на публиката и участниците тренировки, квалификации и един състезателен манш за клас МХ, а в неделя след официалното откриване (10:30), ни предстоят и стартовете в останалите класове, част от програмата на Гран При на Поморие 2018.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *