Мотокрос Троян: България с 3-а шампиони и отборната титла на Балканите Мотокрос Троян: България с 3-а шампиони и отборната титла на Балканите

В Троян завърши финалния кръг на балканския шампионат по мотокрос, а благодарение на отличното представяне на родните пилоти в шестте кръга от календара България стана отборен шампион за 2016-та година. Над 7000 зрители видяха майсторско каране , отлично трасе и  оспорвани битки в различните класове през състезателния уикенд, които бяха част и от 7-ия кръг на Републиканския календар.

При МХ65 победата в двата манша безапелационно спечели Радостин Михайлов (България, КТМ, 50 точки), а след него финишира и в двете пробягвания Мариус Канакис (Гърция, КТМ, 44 т.), а трета стана младата дама Айда Кояну (Румъния, КТМ, 38 т.),която кара много силно и в първия манш се нареди на трета позиция, а във втория дълго време водеше колоната, но беше изпреварена в последните 3 обиколки от Михайлов, Канакис и Золтан Ордог (Турция, КТМ, 34 т.). Виктор Бориславов стана поредния носител на приза на „Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификацията в МХ 65 с време от 2:02:329 минути.

Подобно на силните емоции от предишния кръг в Самоков в клас МХ 85 зрителите станаха свидетели на идентичен случай в Троян. В първия манш победата да спечели Антонис Сагмалис от Гърция (Kawasaki), а във втория и първото място на подиума да бъде за Николай Малинов (България, Kawasaki, 47 т.). Двамата на няколко пъти правеха рискови изпреварвания, но в рамките на феърплея и тяхното съперничество беше оценено от мотокрос публиката с аплодисменти след пресичане на финала. Трети при 85-кубиковите машини и в двата манша завърши Димитър Грозданов (България, КТМ, 40 т.).

Местният любимец Майкъл Иванов ( КТМ ) направи фантастичен уикенд и спечели квалификацията, както и двата състезателни манша. Още в първия Майкъл поведе съперниците си и завърши с над 40 секунди аванс пред Иван Петров (Husqvarna), а във втория Петров му взе старта, но след това беше изпреварен от троянски пилот, който отново „затвори” конкуренцията със сериозен аванс от близо 1 минута. Трети се класира Хакан Халми ( България, КТМ, 40 т.).

В МХ1 битката за подиума беше много сериозна и в двата манша. Християн Илиовски (Македония, Yamaha, 47 т.) , Георге Кабал (Румъния, КТМ, 43 т.) и Адриан Радута (Румъния, Yamaha, 42 точки) водеха невероятна битка за победата. В първия манш спечели Илиовски, но трябва да се отбележи падането на Кабал, с което той загуби време и ситуацията се успокои до финала, защото Георге натискаше Илиовски и вървеше пред Радута и Харалампус от Кипър. Близо 2 минути загуби Кабал и нямаше смисъл да рискува, като завърши четвърти. Във втория манш румънецът даде всичко от себе си за успеха и на моменти караше доста рисково, за да спечели победата. Наистина видя карирания флаг първи. След него останаха Илиовски, спечелилия Балканската титла предсрочно Радута и Харалампус от Кипър. От родните пилоти в МХ1 с най-предно класиране е Васил Георгиев (32 т., Suzuki) – 5-и.

В отсъствието на контузения Мартин Тодоров, в МХ победител от днешния кръг с 45 т. се нареди Веселин Малинов (България, Kawasaki), който остана трети в първия, а спечели втория. След него в крайното подреждане са Владимир Попов (България, Kawasaki, 44 т.) и Юлиян Райчев (България, Kawasaki, 43 т.). Попов се качи за първи път на подиума, а Райчев триумфира в първия манш, но падна малко след старта и финишира 4-ти.

След края на състезанията на трибуната бяха наградени призьорите от различните класове за Балканския шампионат 2016-та година, който завърши в Троян.

МХ 65 – Крайно класиране за сезона :

 1. Виктор Бориславов (България- 156 точки)
 2. Мариус Канакис (Гърция- 150 точки)
 3. Аида Кояну (Румъния- 139 точки)

МХ 85- Крайно класиране за сезона:

 1. Антонис Сагмалис (Гърция- 172 точки)
 2. Николай Малинов (България- 165 точки)
 3. Кристиян Иванов (България- 133 точки)

МХ2- Крайно класиране за сезона:

 1. Тони Цветков – младши (България- 190 точки)
 2. Хакан Халми (България- 175 точки)
 3. Любомир Васев (България- 144 точки)

МХ1- Крайно класиране за сезона:

 1. Адриан Радута (Румъния- 239 точки)
 2. Християн Илиовски (Македония- 226 точки)
 3. Христофорос  Хараламбус (Кипър- 196 точки)

МХ- Крайно класиране за сезона :

 1. Юлиян Райчев (България- 181 точки)
 2. Веселин Малинов (България- 161 точки)
 3. Тони Цветков- старши (България- 141 точки)

В класирането по нации след сезона в Балканския шампионат шампион е България, пред Румъния и Кипър.

Стефан Илиев

 • От гората ида

  10.10.2016 #1 Author

  Това момиче Айда Кояну от Румъния направо и изпълни душата с карането едно ГОЛЯМО БРАВОООО Айда

  Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *