MotoGP: Намаляват състезателните дистанции в трите класа MotoGP: Намаляват състезателните дистанции в трите класа

Състезателните дистанции в световния шампионат MotoGP ще бъдат коригирани от 2018 г., като това ще продължи и догодина, когато промените ще влязат в сила през 2019 г. Това ще гарантира, че състезанията ще имат еднаква продължителност на всяка писта от календара на световното първенство. Така ще се подобри организацията на състезанията и ще се подпомогнат телевизионните компании за по-добро структуриране на програмите за състезания.

 

Поради ограниченията на нормите за използването на гориво и двигатели във висшия клас, не е възможно да се увеличи състезателната дистанция на някои състезания в MotoGP и да се намали на други. Следователно, за да се постигне целта за по-малко вариации в продължителността на състезанията, седем старта от MotoGP ще бъдат съкратени, като се започне през 2018 г. Това са Гран При на Америкас в Остин (Тексас), на Франция, на Каталуня, на  Чехия и на Сан Марино. Те ще бъдат с една обиколка по кратки, стартът за Гран При на Испания ще се намали с две, а на Валенсия с три. Тези промени са окончателни.

 

В Moto2 ™ и Moto3 ™ обаче има два етапа, за да се подготвят производителите. Тази година промените ще бъдат до голяма степен същите, както в MotoGP, тъй като състезанията Moto3 в Остин, Испания, Каталуня, Чехия, Арагон, Малайзия и Валенсия стават с една обиколка по-кратки, а във Франция с две. В Moto2 ще се съкратят стартовете в Остин, Франция, Каталуня, Германия, Чехия, Сан Марино, Япония и Малайзия с по една обиколка, а в Испания на Херес и Валенсия с по 2 през 2018 г.

През 2019 г. ще има намаляване на състезателната дистанция в класовете Moto2 и Moto3. Стартовете MotoGP няма да бъдат коригирани допълнително. Освен това има и още актуализиране на правилата на MotoGP за 2018 г. Ако е показан червен флаг, след като 75% или повече от разстоянието на състезанието е завършено, резултатът ще бъде обявен. Това не променя съществуващите разпоредби в Moto2 и Moto3, при които две трети от разстоянието трябва да бъде завършено, за да се обяви окончателен резултат. Тази промяна е насочена към повишаване на безопасността на пилотите и феновете.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *