Moto3: Мартин слага короната с победа в Малайзия Moto3: Мартин слага короната с победа в Малайзия

Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) стана световен шампион в клас Moto3. Той постигна убедителна победа на пистата Сепанг за Гран при на Малйзия. Основният му конкурент за титлата Марко Безеки (Redox PruestelGP) изодтана 5-и на последната обиколка и поднесе на тепсия короната на испанеца. Заедно с това Хорхе Марлтин спечели победа №600 за испанските пилоти.

Мартин направи перфектен старт от първа позиция, но отвори повече завой 1, докато Безеки направи късно спиране, взе холшота и поведе. Мартин пък изостана 5-и. След това загуби лидерството, след като пилотът на KTM Дарин Биндер (Red Bull KTM Ajo), стартирал от 11-а позиция, бе твърде агресивен на завой 1 и принуди Безеки да отвори повече завоя, като изостана 6-и, пред Мартин. Междувременно Фабио ди Джанантонио (Del Conca Gresini Moto3) изпревари съотборника си и Мартин изостана но 9-о място на петата обиколка.

Започна битка, за да се стигне до важния момент, в който Безеки, следван от италианеца Тони Арболино (Marinelli Snipers Team) влязоха заедно на изхода на завой 6 и по чудо не се сблъскаха. Мартин започна да се придвижва напред и 10 обиколки преди края, с феноменална атака изпревари лидера Безеки на последния завой, който пък остана 6-и. След това Безеки отново се придвижи напред, като между двамата имаше контакт на завой 1.

Изпреварването в челото бе типично за Moto3, но 3 обиколки преди финала Мартин запази лидерството си, като отвори преднина от 0,8 сек пред Безеки, който не можа да преодолее Лоренцо Дала Порта  (Leopard Racing) и Арболино. Зад Безеки също стана трудно, тъй като там бяха Ди Джанантонио, Дала Порта Алберт Аренас, Татуки Сузуки (SIC58 Squadra Corse), Енеа Бастианини и Биндер. В последната обиколка на завой 4 Безеки излезе на бордюра и стигна до 5-о място, с което загуби шампионата. Мартин спечели победата с с 3,5 сек., а с това и титлата.

Дала Порта стана 2-и, и за 5-и път стъпи на подиума през сезона. Бастианини стана 3-и, а победителят от Австралия – Аренас не му достигнаха за подиума само 0.038 сек. Безеки догони Дига (Ди Джанантонио) и сега второто място в шампионата ще се решава във Валенсия. Биндер стана 7-и, следван от Арболино, Сузуки и Николо Антонели.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *