Moto3: Хорхе Мартин стана шампион за 2018 г. Moto3: Хорхе Мартин стана шампион за 2018 г.

Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3) с Honda е новият световен шампион в клас Moto3. Той спечели титлата за 2018 г. след изключително силен сезон – 7 победи, 9 подиума и 11 първи позиции. Той водеше битка със силни противници, като Марко Безеки (Redox PruestelGP) и съотборника си от Del Conca Gresini Moto3 Фабио ди Джанантонио също с Honda.

Мартин дебютира н световния шампионат през 2015 г. с отбора Mapfre Mahindra, след като бе спечелил Red Bull MotoGP Rookies Cup. Спечели първата си точка на първото състезание в катар и след това бе редовно в топ 15, които печелят точки от шампионата така Мартин стана новак на годината като завърши 17-и. На следващия сезон пирлотъ от Мадрид направи още една крачка напред, като спечели първия си подиум на мократа писта в Бърно, но пък отсъстваше от няколко състезания заради контузия. Завърши сезона на 16-о място.

През 2017 г. Мартин утвърди мястото си в челото, като премина в отбора на Del Conca Gresini Moto3 и яхна мотоциклет Honda. Той започна шампионата с подиум в Катар – 3-и, а през сезона спечели 7 подиума и 9 първи позиции. Най-после дойде и дългочаканата победа – на последния старт във Валенсия, с която завърши един перфектен за него сезон, в който стана 4-и.

Този сезон започна също перфектно за Мартин. Спечели в Катар, но в Аржентина бе 11-и.  Тук се прояви пилотът, с който водиха битка през целия сезон – Марко Безеки, който спечели първата си победа. В Остин Мартин отново спечели, за да последват две състезания, които не завърши – Херес и Льо Ман. Те бяха спечалени от Арон Канет и Безеки.

В Муджело последва нова победа, преди нулата в Каталуня. След това обаче Мартин взе две поредни победи – в Ассен и Заксенринг, за да поеме отново лидерството в шампионата. След това обаче испанецът си счупи лявата китка на FP1 в Бърно, след което последва операция. На следващия уикенд Мартин бе на пистата в Австрия и със смайващо каране взе подиум. В Мизано Безеки катастрофира, но Мартин взе 20 т. за второ място. След това на Арагон испанецът с пълна сила спечели домашното си състезание. Той получи предимство и в Тайланд, защото Безеки катастрофира, а Хорхе стана 4-и. На Мотеги ролите се размениха – Мартин падна, а Безеки се върна в играта с победа.

На Филип Айлънд се разигра нова драма. Този път Безеки бе блъснат от друг пилот, а Мартин взе важни точки – не спечели, но стана 4-и. Така се стигна до първия мачпойнт на Сепанг. На Мартин му трябваха 12 т. повече от Безеки и 20 от Ди Джанантонио, за да сложи короната. Мартин спечели, победата и сложи короната.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *