Матиас Валкнер триумфира в тазгодишния Дакар Матиас Валкнер триумфира в тазгодишния Дакар

Матиас Валкнер донесе 17-а поредна победа на КТМ на рали Дакар при мотоциклетистите. Австриецът имаше сериозен аванс преди последния етап и в него завърши 8-и, като загуби само 5 мин спрямо втория в генералното класиране Кевин Бенавидес с Хонда. Аржентинецът бе най-бърз в отсечката и завърши 2-и, на 17 мин от Валкнер.

Това е първи триумф за Валкнер в Дакар, като в тазгодишното издание той бе най-бърз само в една отсечка – 10-ата между Салта и Белен. Тя обаче се оказа ключова за крайния успех, тъй като в този етап се изгубиха почти всички от пилотите в челото.

Трети в общото класиране завърши Тоби Прайс с КТМ, на 23 мин от Валкнер, като бе 2-и в последния етап. Челната петица допълниха Антоан Мео с КТМ и Фарес Гуел със същата машина.

P-20180120-00028_news

При автомобилите Карлос Сайнц-старши спечели в най-вероятно последното си участие в прочутата пустинна надпревара. Така той донесе победа на своя отбор Пежо с модела 3008 DKR, който също  се оттегля от състезанието от следващата година.

Това е втора победа за Сайнц в Дакар след 2010 г., когато той триумфира при колите с Фолксваген. В последния етап днес от Кордоба и обратно с дължина 120 км той кара предпазливо и завърши на 3 мин и 19 сек от най-бързия Жиниел де Вилиерс с Тойота.

P-20180120-00855_news

Втори в пробега завърши Стефан Петерханзел с Пежо, но това не му стигна за нищо повече от 4-о място в крайното класиране. Французинът се удари в дърво в предния етап и загуби повече от час. Така той загуби 2-ото място, а на 2-а и 3-а позиция се наредиха Насър Ал-Атия и Де Вилиерс, който изостанаха от Сайнц на съответно 43:40 мин и 1.16:41 часа.

В категория ATV очаквано безпроблемна победа взе Игнасио Касале с Ямаха, който диктуваше темпото през почти цялото състезание. Касале завърши състезанието в стил с победа в последния 14-и етап.

P-20180119-00964_news

На финала той бе с почти 1 час и 39 мин пред Николас Кавилясо (Ямаха). Трети остана Гонзалес Феироли с Ямаха с изоставане от 2 часа и 8 минути спрямо Касале. Марсело Медейрос и Алексис Ернандес останаха 4-и и 5-и.

В клас SXS завършиха 6 машини и победата спечели Рейналдо Варела с Кан-Ам, следван от французите Гаруст и Фурние с Поларис.

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *