Мартин Чой със силно представяне на 2 фронта в мотоциклетизма Мартин Чой със силно представяне на 2 фронта в мотоциклетизма

Звездата на българския мотоциклетизъм Мартин Чой отново демонстрира талант и характер по време на последните си два старта за сезона. Само преди 3 дни той успя да запише 7-а позиция в клас Суперщок, по време на третия кръг от Световния шампионат по издръжливост – „8-те часа на Словакия Ринг“.

Ден по-късно той блесна и в 4-ти кръг на Източно-европейския шампионат на пистата в „Мотопарк” в Румъния, където стартира от последна позиция, заради отсъствието си на квалификациите, но успя да компенсира и завърши 4-ти.

Третият кръг от Световното по издръжливост премина без технически спънки за отбора на Мартин „Exteria EKO Racing Team”. За съжаление, един от тримата титуляри на тима Мирослав Попов се контузи тежко по време на вечерните тренировки и се наложи да бъде заместен от резервен пилот. Мартин и отборът му стартираха от 24-та позиция в общото класиране и 14-та в клас Суперщок.

Като най-опитен сред съотборниците си Мартин пръв пое щафетата. Част от тактиката на тима беше да разчитат на новата си марка гуми „Бриджстоун“ и да ги сменят на повече обиколки, за да спестят влизания в бокса. Мартин записа много добри времена в трите си планирани стинта, след което веднага започна да се приготвя за пътуването към Румъния за Източно-европейското първенство.

Около час преди края на състезанието, обаче, от щаба му го призоваха да замести резервния пилот, за да запише по-добри времена и да запази мястото на тима в класацията. Чой веднага се преоблече, изкара без проблеми извънредния си четвърти стинт и финишира на 7-ма позиция в клас Суперщок.

Без да имат време да си поемат въздух, Чой и компания се отправиха към „Мотопарк Румъния“, където в 10:40ч. на следващия ден предстоеше 4-ти кръг на Източно Европейското първенство. След цяла нощ шофиране и 1100 изминати километра, Мартин пристигна на пистата точно в 9:30ч. за последния тренировъчен старт.

Заради участието си в Световното по издръжливост, той не успя да се включи в 3-тия кръг на Източно-европейския шампионат и да се яви на квалификациите за 4-тия и се наложи да стартира състезанието от последна позиция. Както се очакваше, Чой бързо компенсира и успя да стигне до 4-та позиция.

В края на състезанието, обаче, заваля дъжд и пистата стана много хлъзгава. Чой реши да не поема излишни рискове и да не атакува челната тройка.

Завършвайки 4-и той записа необходимите точки и в момента е на второ място в класирането на шампионата, изоставайки само с 1 точка от основния си опонент – Роберт Мурешан с Дукати.  Румънецът Мурешан падна по време на 3-тия кръг в събота и това го лиши от няколко важни точки, позволявайки на Мартин да стопи разликата.

Следващата състезателна изява на най-добрия ни мотоциклетист в клас 1000сс е на 3 юни в Плевен, където ще се проведе поредният кръг от Източно Европейското първенство. Мартин е абсолютен фаворит за спечелването му.

Преди това, на 31 май, 30 любители мотоциклетисти от цяла България ще имат шанс да карат цял ден с Мартин на писта „Серес“ в Гърция, по време на традиционното мото-училище „EKO MOTO SCHOOL”. Инициативата е на основния спонсор на Мартин бензиностанции ЕКО, които организират мото-училището за седма поредна година като част от дългосрочните им усилия да подобрят пътната безопасност в България.

M. Choy_8hSlovakiaRing

Асен Стоянов

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *