Мартин Чой с 24-а титла на България Мартин Чой с 24-а титла на България

Днес на пистата в Долна Митрополия завърши последният кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм. Над 5000 души наблюдаваха състезанията от трибуните и подкрепяха своите фаворити. Естествено, с най-голям интерес беше проследена надпреварата в кралския клас 1000 cc, в който участва един от най-добрите наши мотоциклетни пилоти Мартин Чой.

По време на квалификациите вчера,  Мартин със своя мотоциклет BMW направи най-добра обиколка за 1:31,956, с което стартира от първа позиция на стартовата решетка. От втора позиция тръгна основният му опонент за титлата Ангел Караньотов с Ducati, а от трета Петър Въжаров с Honda. Общото класиране преди заключителния кръг предвещаваше много оспорвана битка, тъй като Караньотов водеше с 4 точки, задължавайки Мартин да стане пръв в последното състезание, ако иска да запази короната в кралския клас.

Точно така и стана. И тримата състезатели в челната тройка стартираха отлично. Караньотов успя да дръпне още в първия завой и да оглави за кратко колоната, но на третия завой Мартин го изпревари и отново пое лидерството. Позициите на тримата останаха непроменени до финиша, но адреналинът беше на ниво през цялото време, заради късата дистанция между Чой и Караньотов. Свидетелство за това е и разликата в най-бързите им обиколки – 1:31.180 за Мартин и 1:31.292 за Караньотов.

Това беше последният старт на Мартин Чой за този сезон. Сега му предстои заслужена почивка и подготовка за догодина. Успешната защита на титлата е поредната перла в короната на българския шампион. Той вече има зад гърба си общо 24 републикански титли, няколко балкански и редица европейски. Той е и единственият активен български мотоциклетист, който вече няколко поредни години взима участие в Световния шампионат по издръжливост, където си опонира с имена от мотоциклетния елит на планетата.

Мартин коментира след успеха си: „След победа винаги се чувствам добре. Най-вече защото съм оправдал доверието на отбора ми и на хората, които ни подкрепят. Посрещам зимния сезон със смесени чувства. Не обичам да отсъствам дълго от пистата и се старая да си намирам заместители. Например, често можете да ме видите на картинг пистата в София Ринг мол, където преподавам мини-мото на любители. Все пак много се радвам, че ще имам време да се възстановя напълно и да прекарвам повече време с дъщеря ми.“

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *