Honda празнува 100 милиона произведени броя на глобалния мотоциклет от серията Super Cub Honda празнува 100 милиона произведени броя на глобалния мотоциклет от серията Super Cub

Honda Motor Co., Ltd. обяви, че световната продукция на мотоциклети от серията Honda Super Cub е достигнала 100 милиона броя. Затова бе направена специална тържествена церемония с участието на президента и главен изпълнителен директор Такахиро Хачиго в завода Кумамото в Япония, където Super Cub се произвежда.
Масовото производство на първото поколение Super Cub C100 започна през август 1958 г. в завода Ямато, северно от Токио. Непосредственият успех на продажбите му се дължи на редица характеристики: издръжливостта и ефективността на неговия високопроизводителен четиритактов двигател с обем  50 куб. см., за разлика от двутактовите двигатели, които тогава са били стандартни, уникалният му дизайн, ниско свалената рама, центробежен съединител, който не изисква ръчен лост и големия щит за предпазване на краката.
През времето машината е имала различни подобрения, но основната концепция остава непроменена след въвеждането на първото поколение Super Cub, с уникалния си стил, пренесен към настоящите модели. За това говори и фактът, че през 2014 г. Super Cub стана първото превозно средство, което получи триизмерна регистрация на търговска марка в Япония. Сега Honda произвежда мотоциклети от серията Super Cub в 16 завода в 15 страни по света. Той се продава и се радва на клиенти в повече от 160 страни.

Honda Celebrates 100 Million Unit Global Production Milestone for Super Cub Series Motorcycles

Такахиро Хачиго – президент и главен изпълнителен директор на Honda Motor Co., Ltd. присъства на церемонията и коментира: „Honda Super Cub, създаден в Япония, олицетворява страстта на Honda да обслужва хората по цял свят с радостта от разширяване на техния жизнен потенциал, като се стреми към безкомпромисно развитие на продуктите, което поставя клиентите на първо място. В резултат на това серията Super Cub отдавна се радва на клиенти от цял ​​свят и успя да достигне 100-милионния си мотоциклет в световното производство. Honda ще продължи да бъде на преден план в променящите се времена и ще се стреми да предлага продукти, които надхвърлят очакванията на нашите клиенти.”

Honda Celebrates 100 Million Unit Global Production Milestone for Super Cub Series Motorcycles

Ключовите дати на серията Honda Super Cub

1958 г. Започват продажбите на Super Cub C100. Двигателят е четиритактов, с въздушно охлаждане, едноцилиндров,  49 куб. см OHV с мощност 4,5 к.с.

1959 г. Започва износ за САЩ.

1961 г. Световното производство на серията Super Cub достига бройката 1 милион. Първото производство извън Япония, базирано на мрежа за компоненти, започва в Тайван.

1964 г. Започват продажбите на Super Cub C65 с първия OHC двигател

1966 г. Сапочват продажбите на Super Cub C50 с двигател OHC.

1967 г. Световното производство на серията Super Cub достига 5 милиона броя

1974 г. Глобалното производство на Super Cub достига 10 милиона единиц.

1983 г. Започват продажбите на Super Cub 50 Super Custom. Разходът на гориво е 180 км пробег с 1 л при средна скорост 30 км/ч.

1988 г. Започват продажби на Press Cub

1992 г. Продажбите на Super Cub по света достигат 20 милиона броя.

1997 г. Започва продажба на Little Cub .

2005 г. Произведените по цял свят Super Cub достигат 50 милиона броя.

2007 г. Електронната система на Honda за впръскване на гориво PGM-FI е монтирана на Super Cub 50, Press Cub 50 и Little Cub.

2008 г. През април глобалното производство на Super Cub достига 60 милиона. Празнува се 50-годишнината от стартирането на продажбите на Super Cub.

2009 г. Започват продажбите на  Super Cub 110 и Super Cub 110 Pro.

2013 г. Започват продажби на Cross Cub.

2014 г. Формата на Super Cub става първото превозно средство, получило триизмерна регистрация на търговска марка в Япония. Honda отбелязва глобално производство на 300 милиона мотоциклета по цял свят.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *