Harley-Davidson с мераци да купи Ducati Harley-Davidson с мераци да купи Ducati

Американският производител Harley-Davidson също влезе сред претендентите за покупка на Ducati. Според информация от агенция Reuters, от Harley-Davidson в момента правят конкретно търговско предложение за придобиване на италианската марка. Според анонимни източници, стойността на сделката може да достигне до половин милиард евро.

Преди време стана известно, че заявка за покупка на Ducati подготвят от индийската Bajaj Auto и нколко инвестиционни фонда. Продавач се явява Volkswagen в лицето на своята компания Audi AG, която преди известно време купи италианкката марка. Сега те са принудени да продават, за да компенсират част от огромната санкция, свързана с „Дизелгейт“.

Ако сделката с Harley-Davidson стане, това ще доведе до обединение на легендарните туринги, които станаха символ на Америка, с водещите европейски производители на мощни спортни мотоциклети, които имат и сериозно състезателно присъствие на пистите. Компанията от Милуоки вече е поканила финансови експерти от групата Goldman Sachs з разработване на възможната сделка. Очаква се окончателното предложение да бъде направено през юли. Фондовете, които също имат интерес от придобиването на Ducati са KKR, Bain Capital и Permira. Дори се твърди, че вече се водят преговори.

Ducati имат славна история. Комвпанията е основана през 1926 г. като производител на електронни лампи, вакуумни тръби и радиочасти. После започва производството на мотоциклети. Най-големите успехи имат пилотите на Ducati в Супербайк. Те са спечели 14 пъти световната титла, като най-успешните пилоти са Карл Фогарти и Трой Бейлис. От своя страна Harley-Davidson със своята продукция контролира половината американски пазар на големи мотоциклети. Компанията от Милуоки, създадена в началото на миналия век, е едната от двете големи американски марки, която издържа Великата депресия. Сега Harley-Davidson понякога показват стабилност, понякога слаб ръст, като отстъпват позиция на надигащите глава от марката Indian, контролирана от Polaris Industries Inc., а също и на Honda.

Сделката с продажбата на Ducati обаче може и да се провали. Влиятелните германски профсъюзи, в които са обединени работниците от Volkswagen, контролират половината  места в 20-членния наблюдателен съвет на германската марка. Те са против проджбата на мотоциклетния производител. Представител на профсъюзите казва: „Ducati е диамант, чито продажба няма да донесе нищо добро. Ние, представителите на профсъюзите не я поддържаме. Harley-Davidson далеч зад Ducati като технологии.“

Volkswagen разчита да продаде Ducati за 1,4-1,5 милиарда евро, което е 14-15 пъти повече от истинската стойност на компанията, която се оценява на около 100 милиона евро. Такава висока цена може да отблъсне доста купуваче. Така стана с индийската Hero MotoCorp и неиния конкурент TVS Motor Company. Те отначало обявиха интерес за купуване на Ducati, но заради високата цена се отдръпнаха. Според други източници, компании като BMW, Honda и Suzuki, също са били сред потенциалните купувачи, но са се отказали.

Стефан Илиев

Няма коментари до момента.

Напишете първи коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *