Harley-Davidson с българска премиера на Softail Sport Glide Harley-Davidson с българска премиера на Softail Sport Glide

За легендарната марка Harley-Davidson, всеки нов модел и събитие. Особено след като в Милуоки се заклеха, че ще пуснат 100 нови модела за 20 години – до 2027-а. И не се шегуват, а стриктно изпълняват програмата си.

За новия култов модел Softail Sport Glide вече сме писали. Но сега този мотоциклет пристигна и у нас. Вносителите на марката от Harley-Davidson Sofia показаха днес пред клиенти и журналисти новия представител на гамата Softail – Sport Glide. Както може да се предположи, мотоциклетът е задвижван от последното поколение двигател Milwaukee-Eight. Машината е впечатляваща за българските мотористи, независимо дали са „харлеисти“, фенове на марката или обикновени байкъри. Деветото поколение  на Softail Sport Glide наистина си заслужава вниманието. Моторът може за секунди да претърпи странни метаморфози – да бъде круизер, да стане туринг. Нищо чудно, защото новият Sport Glide за 2018 г. е „заводски къстъм”, който е готов за дълги и кратки пътувания, или за придвижване в града. Моторът е 100% Harley-Davidson. Съхранил е класическите линии от гамата на Harley-Davidson Touring, но продължава собствената си компактна и съвременна визия.

MNK_0030

По време на премиерата от Harley-Davidson Sofia показаха как Sport Glide за минута може да се превърне от круизер, удобен за дълги пътувания, в идеален за градски условия стрийт байк. Куфарите и обтекалетят се свалят и слагат бързо и лесно, което прави Sport Glide® многостранен и функционален. Нещо повече – домакините освен че предлагат на фенове и клиенти възможността цял ден да идват, за да видят мотора, се грижат за вида на посетителите и по-точно за брадите им. Всъщност, с това са се заели The Barber Shop, които правят демонстрации и „ремонтират“ брадите на клиентите.

Но да се върнем към мотоциклета. Деветият модел е базиран изцяло на последната Harley-Davidson Softail платформа и както казахме е от онези 100 мотоциклета, включени в плана на компанията. Всъщност, Sport Glide представлява вълнуваща комбинация от технология и стил. Новото шаси на Softail е леко и устойчиво, като осигурява по-директно управление, а V-Twin двигателят Milwaukee-Eight 107 дава висок въртящ момент, позволява изключително ускорение и улеснява изпреварванията.

Обтекателят на Sport Glide е проектиран така, че да отклонява вятъра от гърдите на мотоциклетиста, оставяйки чистия поток въздух да отива в лицето му. Захванат е за предницата с лесно отварящи се скоби, което прави монтирането и демонтирането бързо и удобно. За тези, които искат още по-голяма защита от вятъра, стандартното 1.5-инчово стъкло може да се замени с 5.5-инчово, част от гамата оригинални аксесоари на Harley-Davidson.

Новите твърди заключващи се куфари са с елегантен дизайн, удобни са за товарене и разтоварване и могат да бъдат отворени само с една ръка от мястото на водача. Освен това имат амортисьор на капака, който гарантира плавно отваряне. Общият капацитет на куфарите е 25.5 литра, но може да бъде увеличен чрез добавяне на поставка за багажник или Tour-Pak релса, които са с новата система HoldFast, създадена специално за Softail платформата. Подобно на обтекателя и куфарите, HoldFast аксесоарите могат да се поставят и свалят за секунди.

Широката и удобна седалка, както и по-напред разположените крачна спирачка и лост за смяна на скоростите допринасят за комфортната позиция на седене както на по-високите, така и на по-ниските ездачи. Височината на седалката е само 652.7 мм. Daymaker LED фарът е заобиколен от LED пръстен и пасва идеално на задната LED светлина. Стандартни за модела са USB портът за зареждане, безключовото палене и Harley-Davidson Smart Security System.

Новата 43 мм обърната предна вилка е разработена за по-стабилно поведение и благодарение на новите амортисьори е много по-прецизна и дава увереност при спиране. Всичко това е подсилено със стандартно монтираната ABS система. Sport Glide има нови джанти Mantis, 18-инчови отпред и 16-инчови отзад, обвити в гуми Michelin Scorcher 31.

Задното окачване е моношок, което е ново за Softail Sport Glide. Хидравличните настройки могат да се регулират ръчно, като това позволява лесното нагаждане спрямо тежестта на багажа или пътника и запазва оптималното представяне на окачването и геометрията на кормилното управление.

Изцяло черният двигател Milwaukee-Eight 107 дава и на този мотоциклет ново ниво на представяне и изисканост за Sport Glide, както и за всички круизъри Harley-Davidson Big Twin. Двойните балансиращи валове са настроени така, че да елиминират първичните вибрации на празен ход, като в същото време позволяват на двигателя да покаже характера си в движение. Моторът е захванат твърдо за рамката, което допълнително заздравява шасито и свързва по-добре мотоциклетиста с машината. Прецизната система за охлаждане на маслото в горещите зони на цилиндровите глави допълнително подобрява комфорта както на водача, така и на пътника. Изпускателната система 2$1 и черните ауспуси допринасят за спортния стил на байка, а електронният контрол на газта позволява използването на стандартен електронен круиз контрол.

Новият Sport Glide се предлага в три цвята: Vivid Black, Twisted Cherry и Silver Fortune. Цената на мотоциклета започва от 36 000 лв.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *