Антонио Кайроли стана за 9-и път световен шампион по мотокрос Антонио Кайроли стана за 9-и път световен шампион по мотокрос

По време на Гран При на Холандия по мотокрос, на трасето в Ассен, Антонио Кайроли стана световен шампион MXGP. Математически пилотът на Red Bull KTM Factory Racing, не може да бъде изместен и така италианецът спечели своята 9-а световна титла. Кайроли за първи път стартира в световния шампионат по мотокрос на ФИМ през 2002 г. и след това стана един от най-доминиращите пилоти в историята на MXGP. Многократният шампион се върна на върха през този сезон, след като две години бе сред добрите пилоти, но без да е печелил титлата. Сега, през 2017 г. той отново е на върха.

От 38 старта в световния шампионат за мотокрос на ФИМ през 2017 г., Кайроли имаше нужда от 35, за да сложи за 9-и път колоната на световен шампион. Ветеранът от Пати, Италия, имаше постоянен сезон от самото начало. Той показа страхотна форма, справи се с конкуренцията и като се върна в най-добрите си дни, за са забрави лошите, доказа, че неслучайно е известен като най-добрият ездач в света. От първите 18 кръга на MXGP, Тони се качи на подиума 12 пъти, включително с 6 победи в Гран При. Шест пъти той пропусна подиума, но завърши в топ 10, от които в 4 старта бе сред първите 5. Кайроли водеше в 186 обиколки през този сезон, спечели 6 квалификации и държа червеният плакет на лидер в класирането в 78% от времето си. Така той вече има общо 83 победи в Гран При. Кайроли също има най-много Fox Holeshots (вземане на старта) от всички през този сезон – 15.

Cairoli wins (12)
Сицилианецът започна своя сезон от доста незавидна позиция, той като с нищо не показваше, че има възможност да се върне на върха през този сезон. След като спечели първото състезание от шампионата в Катар, Тони продължи да впечатлява с невероятното си завръщане в MXGP в Трентино. Там от последно място стигна до второ място във втория манш. Той впечатли с битката си с Джефри Херлингс през този сезон. Но най-вече ще се запомнят дуелите в Ломел и Отобиано. Тази година бе впечатляваща и с това, че той спечели титлата три манша преди края на сезон 2017.
Преди 13 години Тони отбеляза първата си победа за Гран При, която получи в началото на сезона си като новобранец в екипа на De Carli Yamaha през 2004 г. Това бе сезон, в който завърши на впечатляващото 3-о място в клайното класиране. През следващата 2005 г., той претендира за първата си световна титла в MX2, а сега, 12 години по-късно, има забележителните 9 титли и е вторият най-успешен пилот в историята след белгиеца Стефан Евертс, който има 10.

Стефан Илиев

Няма коментари до момента.

Напишете първи коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *